Tuesday, June 26, 2012


26 juuni 2012
Vrageri mälestustele tuli lisa.
Hiiu keele huvilised Hiiu kihelkondadest panid Jaanipäeval 2012 ülesse hiiu keele puu. Sellel on nüüd  tahvlid   inimeste nimedega, kes on hiiu murdekeele rakendamiseks ja säilitamiseks head teinud: 
Aleksander von Sengbusch ja Elmar Vrager Pühalepast, Theodor Pruul ja Jegard Kõmmus Emmastest, Elli Küttim ja Pent Puulaane Reigist, Evald Teras ja Arnold Kiil Kärdlast. Kavas on   edaspidi esile tuua ja puule kinnitada veelgi tahvleid tublide tegijate nimedega.
Puu avamisel viibisid Kärdla linnapea ja külaseltside esindajaid Käinast, Kaigutsist ja Pühalepast
Koosviibimise keelepuu ümber ja avatud jututoa hiiu keele pärandist korraldas külaarenguselts "Sakas" Lõpe küla pargis ja külaväljakul.
Kuulati seltside ettekandeid hiiu keeletarkadest. Tõnu Otsason teatas, et hiljutisel Rootsi reisil kohtas Elmar Vrageri järglasi- Peeter Vragerit ja tema õde Hannat , kes andsid edasi tervitusi ja häid soove Hiiumaa kogukonnale ja ühtlasi ka Elmar Vrageri raamatu "Hiiumaa ja hiidlased" ja rohkeid andmeid ja mälestusi Elmar Vrageri elust ja tegevusest. Need asuvad nüüd Vrageri mälestustoas Lõpel ja on peatselt kättesaadavad kõigile huvilistele.
Hiiu keele puud ja selle ümbrust saad nähje aadressil :http://www.facebook.com/media/set/?set=a.396478383732771.86639.144491252264820&type=3

Sain süüa esimesed kaks maasikat oma peenralt
Mullatud kolm vagu kartuleid. Jaani omad on suuremad.