Friday, December 17, 2010

Jõulud Pühalepas 2010

Jõulud Pühalepas


Kui talvekuu on paratamatu

taevas peitub hallusesse

maa kangestub

et hakkaksime igatsema lund

Lumelätteil taevas on lähemal,

ja suured linnud, kes lendavad sajus.


(2008 aasta Juhan Liivi luulepreemia pälvinud luuletaja Eha Lättemäe luuletus

“Kui talvekuu on paratamatu..."


Looduse tegemised toovad talvel lähemale taeva ja tihendavad sidet inimeste vahel . See on eriti tuntav Jõulukuul, mil saab Kristuse eeskujul hoogu ohvrimeelsus ja mõtlemine inimlike väärtuste üle.

Jõulude aegu koguneme peredena, seltsidena, kogukondadena.

Niisama kui vajame lumest vabasid maanteid ja koduväravasse toovaid teeharusid vajame ühendusi inimeste vahel ehk peenema sõnaga kommunikatsiooni .

Teadjad ja kirjutajad ütlevad: ühiskond ongi vastatikune suhtlemine , üksteisega kõnelemine ja koostegutsemine. Kuidas sellega hakkama saame, sellest sõltub ka meie heaolu.

Jõulueelsetel hommikutel ärkame, et vaadata mis on väljaspool juhtunud, mis talv on toonud. kas ühendusteed on tegusad ja vabad?

Rannarajal on tuisuvihurid suurejoonelise viipega lasknud liikvele lumemasse, ehitanud kadakate vahele labürinte, pannud nende tuules võbelevad ladvaoksade pintslid joonistama hangedele mustreid.

Lagedate nõmmede ja väljade vabast lumest keerutab tuisk maad mööda rulluvaid linasid, et nad siit üles tõsta ja paisata teepöörudel kasvavateks hangedeks. Ees ootab töörohke talv.

Lumi lähendab taevast ja ka inimesi

Õuedel ja majade vahel on varahommikuti toimetamas lumelabida mehed-naised. Peateedel korda loovad traktorid asuvad külateedele appi hiljem.

Lume jaoks ei ole vallal piisavalt jaksu. Pühalepa vallas on piirkonniti sõlmitud lumetõrjeks lepingud ettevõtjatega. Ent rohke saju korral ei piisa ka sellest. Missioonitundest ajendatuna on vallavolikogu esimees Toomas Remmelkoor tuisujärgselt taluniku ja traktoriomanikuna asunud oma traktorirooli ja teeb tööd teadmata kas see töö toob tagasi tehtud kulutusi.

Teed saavad tuisujärgselt lumest puhtaks ikkagi.

Algab päev..Inimesed saavad ja jäävad pühadeks oma lähedaste juurde . On aega mõtelda ja lävida omade seltsis.

Kogukonna jõul kujuneb uus päev tegusaks ja pühad võivad alata.

.

No comments:

Post a Comment